Tilpasset opplæring
I denne oppgaven skal jegkort fortelle om tilpasset opplæring og gi et eksempel fra praksis hvor detteble brukt. Jeg skal ta for meg den didaktiske relasjonsmodellen, se på den isammenheng med praksiseksempelet mitt og reflektere over hvordan den tilpassedeopplæringen bidro til elevens læring, motivasjon og kreativitet.
Prinsippet om tilpasset opplæring eret av de mest sentrale prinsippene i all undervisning. Imsen skriver at«prinsippet om tilpasset opplæring er gammelt, og har antakelig vært praktisertlenge før det ble nedfelt i læreplanene våre». Elever kommer fra alle muligeforskjellige bakgrunner og har naturlig nok forskjellige behov. Det er viktigat det er enn viss fleksibilitet over skolen slik at den kan gi undervisningsom passer alle. Elever skal ikke bli holdt tilbake i sin utvikling og læringog det skal heller ikke stilles krav til eleven om tempo eller innsats som gårut over deres forutsetninger (Imsen, 2020, s.253-254). I læreplanen står det«regler» om tilpasset undervisning som alle lærere må følge. Tilpassetopplæring gjelder alle elever. Det er skolens jobb å stimulere elevens lærelystog motivasjon gjennom å tilpasse undervisningen. Som lærer er det din jobb å hainnsikt i elevens nivå og forutsetninger for arbeid. Læreren skal støtte ogveilede eleven til å sette seg personlige mål og til å nå dem. Elever somopplever mestring, motiveres til å bli mer utholdende og selvstendige. (Udir, 2020)
I norsktimen i 3. klasse jobbet vimed lesing. Elevene leste i læreboken tuba luba. Hjemmeleksen i faget var ålese en tekst fra boken høyt tre ganger for å få god lesetrening. Deretter skullede svare på noen spørsmål til teksten. Den ene eleven var en veldig sterk leserog hadde høy leseforståelse. Hun syns det var veldig slitsomt at hun måtte lesedisse tekstene så mange ganger og hun fortalte at det gjorde at hun mistetleselysten. Moren til jenta og læreren kom til en enighet om at hun kunne fålese i en selvvalgt bok og heller skrive et lite sammendrag om hva hun haddelest. Dette syntes jenta var en god ide.
Dendidaktiske relasjonsmodellen er et hjelpemiddel vi kan bruke når vi skalplanlegge undervisning som baseres på barns trivsel og utvikling. Planleggingener utgangspunkt for refleksjon og utvikling av virksomheten (Ndla, 2021). Vi harlover og forskrifter som skal gi oss en pekepinn på hvilke verdier som skalligge til grunn for undervisningen og hva vi må inkludere i det dagligearbeidet vårt. Den didaktiske relasjonsmodellen består av 6 punkt som skalhjelpe oss i jobben vår. Under er en liste over punktene hentet fra ndla.no.
· Forutsetninger: Hvilke forutsetninger mådu ta hensyn til hos barna, personalet og deg selv?
· Rammefaktorer: Hvilke rammefaktorer kanstimulere og begrense?
· Innhold: Hvilket stoffutvalg, materiell ogutstyr vil du velge?
· Arbeidsmåter: Hva skal voksne og barngjøre?
· Mål: Hva vil du oppnå underveis iopplegget, og som resultat?
· Vurdering: Hva vil du legge vekt på åvurdere underveis og til slutt?
Nårvi skal ta hensyn til barnets forutsetninger må vi se på hvilkekvalifikasjoner, ressurser og erfaringer barnet har. I dette eksempelet haddeeleven gode forutsetninger for å jobbe med mer avansert lesing, og det kunne gihenne et bedre utgangspunkt for utvikling. Når forutsetningene er kartlagt, måvi se på rammefaktorene. Hvilke ressurser har vi for å tilpasse opplæringen tildenne eleven? Her var det ikke mange ressurser som skulle til. Jenta kunne leseen bok hun hadde hjemme, eller hun kunne låne en på skolebiblioteket. Deteneste som var en avgjørende rammefaktor var at det ville gi læreren mer arbeidå lese igjennom sammendragene jenta skrev i hjemmelekse. Neste punkt erinnhold. Det skal «gi barna utfordringer med utgangspunkt i interesse,kunnskapene og ferdighetene deres, slik at de opplever mestring og motivasjon (Ndla,2021). Siden eleven valgte boken selv, kunne hun ta en beslutning på bakgrunnav interesse og leseferdighetene sine. Arbeidsmåtene var ikke veldigvarierende, noe som muligens hadde kunnet blitt gjort annerledes, men dette vartross alt bare en hjemmelekse og jeg tenker at så lenge eleven var motivert er detdet viktigste. Målet med å gi jenta tilpassing var å øke motivasjon oglæringsutbytte, det virker det som at læreren fikk til. Det siste punktet ervurdering. Da må man gå tilbake til relasjonsmodellen og se om man nådde målenei de forskjellige punktene. I dette tilfellet vil jeg si ble målene nådd, og atlæringssituasjonen til eleven ble bedre.
Nårvi skal vurdere undervisningen og den tilpassede opplæringen kan vi bruke MAKVIS-prinsippene.MAKIS-prinsippene er en liste med prinsipper for god undervisning. Prinsippenegjelder på tvers av fag og situasjoner. Bokstavene i MAKIS er forbokstavene påde forskjellige prinsippene (Imsen, 2020, s.410-411). Senere er det blitt lagttil en V i ordet. Da ser det slikt ut:
· Motivering
· Konkretisering
· Variasjon
· Individualisering
· Samarbeid
Idette eksempelet på tilpasset opplæring var det bare noen av punktene i MAKVISsom ble brukt. Eleven ble mer motivert, og vi kan si at det var en aktiv måte ålære på da jenta både må lese og skrive. Selv om det, som nevnt tidligere, ikkevar stor variasjon i opplegget kunne eleven få litt variasjon ved å velgeforskjellige bøker. Undervisningen ble tilpasset enkelteleven, men det ble ikkelagt opp til noe samarbeid. Det kunne man gjerne ha lagt opp til om man haddeflere elever i samme situasjon. Da kunne de lest samme bok og sittet sammen forå reflektere over hva de hadde lest.
Jeg opplever at dette var et vellykketforsøk på å tilpasse undervisningen for å øke elevens motivasjon. Elevenforteller selv at etter hun fikk lese i egen bok steg motivasjonen for å gjørehjemmeleksen. Mange dager leste hun mer enn det som var avtalt. Hun fikk ogsåen verdifull trening i å reflektere over hva hun hadde lest og skrivesammendrag. Foreldrene er veldig fornøyde og føler at det er med på å videreutvikle datterens leseforståelse, lesehastighet og ordforråd.