Folkedrakt

Våren 2022

På skolen fikk vi i oppgave å designe en kolleksjon som var inspirert av folkedrakten til en fremmed kultur. Jeg valgte å basere oppgaven min på den marokkanske Kaftan. Det var et lett valg for meg å ta da venninnen min er halvt marokkansk, og jeg alltid har beundret draktene hun har brukt ved deres høytider og fester. 

I Marokko blir kaftan bare brukt av kvinner og er et moteplagg likså vel som et kulturelt plagg. Det brukes både til hverdags og til fest og om det blir brukt veldig dyre materialer kan den ansees som haute couture. Kaftan er en løs drakt/kjole som ofte samles i livet ved hjelp av et belte som enten er brodert eller dekorert med perler og smykkestener. Kaftan består ofte av flere lag stoff, for eksempel silke og så et lag med tyll/organsa/chiffon oppå. Den første marokkanske kaftan er datert tilbake til 1500-tallet, men den hadde allerede eksistert i mange år i Midtøsten og Persia. Da Spania konverterte til kristendommen var det mange som flyktet til Marokko og med dem kom tradisjoner som kostyme. På grunn av dette kan vi si at den marokkanske kaftan representerer flere kulturer.

Research del 1
Research del 2
Moodboard
Colourboard
Raske skisser
Figuriner fra Illustrator del 1
Figuriner fra Illustrator del 2
Tekniske tegninger

Refleksjon

I løpet av dette prosjektet fikk jeg bli kjent med og lære mer om en fremmed kultur. Jeg fikk også lære om kulturell appropriasjon og viktigheten av det. Jeg valgte også å utforske en ny kundegruppe som jeg ikke har designet for tidligere, voksne kvinner i 30-60 års- alderen.